Aquila heliaca

FONT SIZE:
fontsize_dec
fontsize_inc
13-11-2017 Eva Hammond A

Den kejserørn er en fugl af familien Accipitridae accipitriforme distribueret af Østeuropa og store dele af Asien, hvorfra emigrerede til Sydøstasien og Østafrika om vinteren. Der er små isolerede populationer i de østrigske og italienske alper og på øen Cypern. Den iberiske kejserørn Spanien, Portugal og en del af Marokko, betragtes som en underart af kejserørn i lang tid, det er blevet anerkendt som en selvstændig art i de seneste år på grund af de store genetiske forskelle. Begge ørne er også forskellige i deres udseende og sædvanlige opførsel. Af denne grund er denne art kaldes også kejserørn. Ingen underarter er kendt.

Beskrivelse

Den kejserørn ligner udseende og de gyldne eagle proportioner Eurasien og Nordamerika, men lidt mere beskeden størrelse. Det har en længde på 80 cm fra næb til halespids og 2 meter vingefang. Hannerne vejer lidt over 2,5 kilo, mens hunnerne, betydeligt større, kan nå 4,5 kilo. Bortset fra forskelle størrelse, begge køn har ingen væsentlige forskelle.

Den fjerdragt er mørkebrun på hele kroppen med undtagelse af de skuldre, rørt med en karakteristisk hvid farve, på spidsen af ​​halen og hals, som er klar eller gylden brun. Ligesom kongeørn er de kejserlige ørne opstartet ørne, da benene er dækket med fjer over hele overfladen, undtagen i stærk fødder, skællende hud og store hooked kløer.

I Centralasien dens mest almindelige byttedyr er Gopher eller suslik, en art af jordegern. Også ofte det jager andre gnavere, væsler, ræve og fugle. De kejserlige ørne bor i områder med græsarealer oversået med træer uden at nå dybt ind i tætte skove eller græsarealer.

Reproduktion

De par er monogame, og hvert år de vender tilbage til deres sædvanlige reden. Dette er placeret i de grene af et højt træ og er synlig fra langt væk. De bruger som grundlag de tykkeste grene, der dækker hullerne med græs og fjer af sin egen krop. Sættet består normalt af to æg, men kan sjældent komme til at være i reden 3 til 4 æg. Inkubationstiden varer 43 dage, hvorefter et par er født hvide, der normalt kun får større og stærkere til at forlade reden, kyllinger dør før resten. Kyllingen forpligter sin første flyvning lige efter to måneder og om vinteren, og migrere fra ensomme, søger din partner den følgende sommer. I naturen lever de 21 år, mens den i fangenskab de kan nå 44.

Betingelse

Den kejserørn er en sårbar dyr hele sit sortiment og er i fare for at uddø i Europa, hvor det er forsvundet fra mange områder. Bare er en lille by i Alperne i Trentino Tyrol som et levn fra sin tidligere udstrækning i hele det østrig-ungarske kejserrige, som var emblem kongelige Habsburg. Årsagerne til deres tilbagegang er direkte forfølgelse af landmænd, der ser det som en trussel mod deres husdyr og ødelæggelse af deres levesteder, som omdannes dyrkede områder hurtigt. Deres situation er forbedret kun lidt, da det er et beskyttet fugl.