Ellis Marsalis

FONT SIZE:
fontsize_dec
fontsize_inc
02-02-2018 Birger Lund E

Ellis Marsalis, Jr. er en jazz pianist og musikpædagog amerikansk far til Wynton, Branford, Delfeayo og Jason Marsalis og søn af musikeren Ellis Marsalis, Sr ..

Biografi

Ellis Marsalis blev født den 14. november 1934 in Gert bydel, et sted, hvor musik, som du husker Roger Dickerson og hans kolleger Harold Battiste "var overalt." I løbet af 30'erne, byen var stærkt segregeret, men jazz forenet folk med forskellig social, kulturel og endda racistisk udsugning.

Han begyndte sine musikalske studier på Xavier University junior skole af musik i en alder af elleve. Efter at have passeret gennem gymnasiet, sluttede han sig til Dillard University i New Orleans for at færdiggøre sine klarinet studier. I løbet af 40'erne, blev byen verdens hovedstad for Dixieland, men Ellis viste ikke nogen interesse i denne musik, og koncentreret sin indsats på studiet af de nyskabelser i bebop musikere som Charlie Parker og Dexter Gordon gjorde på det tidspunkt. I 1955, han dimitterede i musik uddannelse og Marsalis tilbringer det næste år at hjælpe sin far i familievirksomheden.

I 1957 Marsalis sluttede sig til hæren og perfektioneret sine evner som pianist udfører på radio og tv. Efter en tørn i Marines vendte tilbage til New Orleans for at gifte sig med Dolores Ferdinand, der giver ham seks Sønner Branford, Wynton, Ellis III, Delfeayo, og Jason Miboya.

I 1964 flyttede han med sin familie til Breux Bridge, en lille by i Louisiana, hvis skolens band tager over. Tilbage i New Orleans igen med hendes aktiviteter som freelance musiker, og danner et band med trommeslager Ed Blackwell, klarinettist Alvin Batiste, og saxofonist Harold Battiste. Bandet tiltrækker sig opmærksomhed fra Ornette Coleman, der tager musikere til Californien, hvor de forbliver i en kort periode af tid til at vende tilbage til New Orleans.

Mellem 1966 og 1974 Marsalis kombineret sit arbejde som lektor på Xavier University med forestillinger i lokale klubber. At sidste år musikeren beslutter at genoptage deres studier og vende tilbage til Loyola University i New Orleans, mens han var hyret af New Orleans Center for Creative Arts, hvor han tilbragte de næste ni år som musiklærer og jazz undersøgelser, og hvor ville overtage sådanne bemærkelsesværdige elever som Nicholas Payton og Harry Connick Jr., i tillæg til deres egne børn.

I 1986 accepterede han en position på Virginia Commonwealth University i Richmond, Virginia, hvor han tilbragte to år, før han vendte tilbage til New Orleans for at overtage formandskabet for jazz studier ved University of New Orleans. I 2001 officielt fratræder sit professorat, men siden da fortsætter handler jævnligt i forskellige steder i hans hjemby.

Stil og værdi

Selv om det er anerkendt af mange som en af ​​de vigtigste pianister i moderne jazz byen New Orleans, skyldes hovedsagelig enorm prestige som en pædagog betydningen af ​​Ellis Marsalis i jazz historie: Marsalis har været lærer Terence Blanchard, Donald Harrison, Harry Connick Jr. og Nicholas Payton, blandt andre, men også besad en imponerende curríiculum der omfatter optagelser med nogle af de største navne i jazz scene. Lucid, subtile og lakoniske pianist Ellis Marsalis vil blive husket også af, at far til fire musikere international berømmelse: Branford, Wynton, Delfeayo og Jason Marsalis.

Delvis diskografi

Som leder

  • Monkey Puzzle AFO 1963
  • Piano Reflections ELM 1978
  • Far og Sons CBS 1982
  • 1983 ELM syndrom
  • Spindletop Homecoming 1985
  • New Orleans Music ROUNDER 1988
  • A Night på Snug Harbor Somethin 'Else 1989
  • Ellis Marsalis Trio Somethin 'Else 1990
  • Klaver i E Rounder RECORDS 1991
  • Classic Ellis Marsalis AFO 1991
  • Heart of Gold 1992 CBS-SONY
  • Whistle Stop 1994 CBS-SONY
  • CBS-SONY kære 1995

Som sideman

  • 1990 Standard Time, Vol.3: resolutionen af ​​Romance - Wynton Marsalis; Ellis Marsalis; Reginald Veal; Herlin Riley
  • 1991 Ellis Marsalis Trio - Ellis Marsalis, Robert Hurst, Jeff "Tain" Watts
  • 1991 Piano i E - Solo Piano - Ellis Marsalis
  • 1991 Classic / Ellis Marsalis - Ellis Marsalis, James Black, Nathaniel Perrilliat, Marshall Smith -
  • 1992 Heart Of Gold - Ellis Marsalis, Ray Brown, Billy Higgins
  • 1994 Whistle Stop - Ellis Marsalis; Branford Marsalis; Robert Hurst lav); Jeff "Tain" Watts, Jason Marsalis
  • 1995 Joe Cool Blues - Wynton Marsalis Septet Wynton Marsalis; Wessell Anderson; Victor Gaines; Wycliffe Gordon; Eric Reed; Benjamin Wolfe; Herlin Riley. Ellis Marsalis Trio: Ellis Marsalis; Reginald Veal; Martin Butler. Ekstra personale: Germaine Bazzle; Branford Marsalis; Tom Peterson; Chuck Findley; Delfeayo Marsalis.
  • 1995 A Night At Snug Harbor, New Orleans - Ellis Marsalis, Bill Huntington, David Lee Jr., Tony Dagradi, Rick Margitza, Art Blakey, Donald Harrison, Nicholas Payton
  • Kære 1996 - Ellis Marsalis, Branford Marsalis
  • 1997 Syndrom - Ellis Marsalis, Bill Huntington, James Black, Gæst: Kent Jordan
  • 1998 Tolv IT - Ellis Marsalis; Roland Guerin, Bill Huntington; Jason Marsalis
  • I 1999 Duke Blå - Ellis Marsalis
  • 1999 Solo Piano Reflections - Ellis Marsalis -
  • UAB SuperJazz 2001 Ellis Marsalis Featuring - Ellis Marsalis, klaver, med SuperJazz Big Band]
  • 2002 Jazz Til jul i New Orleans - Ellis Marsalis, Bill Huntington, Jason Marsalis, Cynthia Liggins Thomas
  • 2002 Marsalis Family - En Jazz Celebration - Ellis Marsalis, Branford Marsalis, Delfeayo Marsalis, Jason Marsalis, Roland Guerin. Særlige gæster: Harry Connick Jr., Lucien Barbarin
  • 2003 GIG - Live at Snug Harbor - Ellis Marsalis, Bill Huntigton, Jason Marsalis
  • 2003 Eftermiddag Session 17 August 1968 Sparks Nevada - Ellis Marsalis, Jim Haden, Lee Charlton, John Peirce, Chuck Foster
  • 2004 første gang - Ellis Marsalis, Bill Huntington, Jason Marsalis (trommer
  • 2005 En aften med Ellis Marsalis Quartet - Set 1 - Ellis Marsalis, Derek douget, Bill Huntington, Jason Marsalis
  • 2005 grublerier i New York - Ellis Marsalis
  • Musik indløser 2010 - Ellis Marsalis, Branford Marsalis, Wynton Marsalis, Ellis Marsalis III, Delfeayo Marsalis, Jason Marsalis, Eric Revis. Særlige gæster: Harry Connick Jr., Herlin Riley
Forrige artikel Echium italicum
Næste artikel EOX