Enrique Urbizu

Enrique Urbizu Jáuregui er manuskriptforfatter og instruktør af spansk biograf. Udover sit arbejde som filmskaber er også en professor i afdelingen for Kommunikation Audiovisual på Carlos III University i Madrid.

Biografi

Han dimitterede i Information Sciences fra University of Baskerlandet. Efter flere kortfilm instrueret i 1987 sin første, Din kæreste er vanvittigt, sitcom, der spillede et par skuespillere kendte: Antonio Resines og Maria Barranco. I 1991 instruerede han Alt for penge, en slags roadmovie.

Urbizu flytter til Madrid, hvor han instrueret to skuespil bestilt til producent Andres Vicente Gomez i 1994 Hvordan at være uheldige og til at nyde i 1995 og Horns kvinde. Begge film var baseret på en bog af journalisten Carmen Rico-Godoy. Parallel tilpasser en historie af Arturo Perez-Reverte, Cachito, hvilket vil give anledning til at arbejde også på manuskriptet til filmen tilpasning af anden roman af Perez-Reverte, den Dumas klubben, der med titlen The Ninth Gate, vil være instrueret af Roman Polanski i 1999.

I 2002 dirigerer box 507, en thriller, der får to Goya Awards og andre priser ved forskellige festivaler. Det følgende år instruerede han Life pletten.

Den December 17, 2006 blev han vicepræsident for Academy of Motion først, at blive ledet af vinderen Angeles Gonzalez-Sinde kandidatur.

I februar 2012 vandt han tre Goya priser for bedste manuskript, bedste instruktør og bedste film af Ingen fred for de ugudelige.

Filmografi som direktør

  • 1988: Din kæreste er vanvittigt
  • 1991: Alt for pengene
  • 1994: Hvordan at være uheldige og til at nyde
  • 1995: Cachito
  • 1995: Horns kvinde
  • 2002: Case 507
  • 2003: Life pletten
  • 2006: Gæt hvem
  • 2011: Ingen Rest til Wicked
  • 2015: Sølv eller Bly

Filmografi som forfatter

  • 1996: Cachito
  • 1999: The Ninth Gate
  • 2002: "The Box 507"
  • 2006: Film ikke at sove: Gæt hvem
  • 2009: Pap Slotte
  • 2011: Ingen Rest til Wicked

Videospil

  • 1993: Justices
Forrige artikel Estuary
Næste artikel Emiliano Salvador