Jaco Pastorius

John Francis Anthony Pastorius III, kendt som Jaco Pastorius var en bassist, komponist og arrangør af funk, jazz og jazz fusion.

På trods af at selvlært, Pastorius tog en hidtil relativt nyt instrument, den elektriske bas, hvis rolle hidtil var normalt ledsagende og forblev i baggrunden i folkemusik bands. Håndlavet udvundet frets af hans egen basguitar, en Fender Jazz Bass model 1962 omdanne den til en båndløs bas rækkevidde hidtil lidt kendt og anvendt, hvis lyden er minder om den akustiske bas. En anden ændring, der var afgørende for dens lyd var at erstatte de sædvanlige flade sår strenge anvendt hidtil båndløs bas, reb viklet rundt, at få mere "opretholde".

Med denne nye lyd, fingering hans innovative teknik, den særlige position sin højre hånd, blandt andet; komme ud den elektriske bas til et nyt niveau af fortolkning, at bruge det til både at ledsage vigtigste melodier til at spille og improvisere, fordi på det tidspunkt var næsten eksklusive roller soloinstrumenter som den elektriske guitar, trompet, saxofon og klaver.

Derfor er Jaco betragtes som en af ​​de mest indflydelsesrige bassister i historien om elektrisk bas.

Biografi

Han er født i Pennsylvania, men lidt flyttet til Fort Lauderdale, hvor han var rejst fra en tidlig alder og sluttede flere school bands, hvor han stod som en trommeslager. Som teenager han udsat for en ulykke i hans knæ spille fodbold, ville der forhindrer ham i at spille trommer. Pastorius besluttede derefter at skifte roller med bassist i bandet, der spillede, kaldet Las Olas messing og lært den fulde repertoire af bandet for hans nye instrument på blot en uge.

I 1974 begyndte han at blive mere anerkendt ved optagelse albummet Bright Size Life ledsager guitaristen Pat Metheny, og forbliver lidt tid som bassist gruppe Blood, Sweat & amp; Tears. To år senere, indspillede han sit første soloalbum med titlen Jaco, hyldet af kritikere og kolleger, og det førte ham til rampelyset på den internationale jazzscene. Mange betragter dette album som et must for bassister af alle tid ved tekniske rigdom og kvaliteten af ​​hans kompositioner hørt.

Jaco var en beundrer af gruppen af ​​jazz fusion Weather Report, har i før hans indspilning debut år, "chikaneret" leder af gruppen, at Joe Zawinul give ham posten som bassist i bandet, med det argument, at han var "den bedste bassist i verden". På trods af den forståelige indledende modstand Zawinul endelig lykkedes Pastorius høre et bånd med hans musik. Zawinul var imponeret især ved den unikke lyd af Pastorius, tænker først, at båndet havde fået denne Pastorius havde rørt en bas. Snart Vejrudsigt bassist på det tidspunkt, Alphonso Johnson, forlod bandet Zawinul og Pastorius tilbød at erstatte det med det samme.

Jaco legede med Vejr Rapport fra 1976-1981, optagelse albums og turné i forskellige lande.

Efter at have forladt Weather Report, Jaco dannede sit eget band, Word of Mouth, med hvem han også indspillet flere albums og turnerede flittigt indtil 1984. Bemærkelsesværdige musikere var en del af dette bånd, herunder Weather Report trommeslager Peter Erskine , trompetisten Randy Brecker, saxofonisten Bobby Mintzer og percussionist Don Alias.

Fra midten af ​​80'erne, begyndte Jaco at lide de første tegn på psykisk sygdom, og blev diagnosticeret som manio-depression. Lægemidler, der var blevet ordineret til behandling forhindrede ham i at fokusere, adormilaban, hvilket gjorde det umuligt at komponere; eller værre, direkte de sov hendes fingre, der ikke tillader ham at spille bas. Så Jaco nægtede at lade sig falde i en spiral af familie konflikt og selvdestruktiv adfærd.

Han blev alkoholiker, drikker vane strejfer rundt i gaderne og leve med tiggere og vagabonder, som ven, du vil spille for dem. Selv den berømte Fender Jazz Bass Jaco bruges så længe, ​​han blev bortført, mens du spiller et spil basketball på domstolene i 54th Street i New York, og jeg plejede at forlade understøttes af en bank uden at være opmærksom, mens du spiller. Jaco blev indlagt flere gange for hans maniske depressive lidelser, kan bevæge sig fra ussel depression til en tilstand af eufori i sekunder.

11. september 1987, Pastorius, efter at have forladt fængsel for at stjæle en bil og køre den med en løbebane, forsøgte at sabotere en Carlos Santana koncert, hvor han spillede så Alphonso Johnson, bassist der erstattede elleve år før i Weather Report. At være tvunget til at forlade koncerten, og drukket, gik han til en bar område, hvor han blev udvist, også til den kraft, forstyrre og sabotere efter den anden koncert, der blev gjort. Luc Havan, at sikkerhedsvagten smide det gav ham et bankende, der efterlod ham i koma, med flere ansigts brud og skader på hans højre øje og venstre arm. Et par dage senere, Pastorius ramt af et slagtilfælde, der endte hans liv. Vagten blev endelig dømt, men kun slået 4 måneder til 5 år, der havde fordømt ham.

Diskografi

Tidligere arbejde

  • 1974 - Party Down
  • 1974 - Jaco
  • 1976 - Bright Size Life

Andre investeringer

  • 1976 - Land of the Midnight Sun
  • 1976 - hejiraen
  • 1977 - Don Juans Reckless Daughter
  • 1978 - Everyday Everynight
  • 1978 - Sunlight
  • 1979 - Mingus
  • 1979 - Mr. Hands
  • 1980 - Shadows og lys
  • 1986 - Upside Downside

Solo

  • 1976 - Jaco Pastorius
  • 1981 - Word of Mouth
  • 1981 - The Birthday Concert
  • 1983 - Invitation
  • 1984 - Live in New York, Vol 4: Trio 2.
  • 1985 - Live in New York, Vol 5: Raca.
  • 1986 - FBF
  • 1990 - Live in New York, Vol 1: Punk Jazz.
  • 1991 - Live in New York, bind 2: Trio.
  • 1991 - Live in New York, Vol 3: Promise Land.
  • 1998 - Bedste Improvisation
  • 1998 - Ferie for Pans
  • 1999 - Live in New York, bind 6.
  • 1999 - Live in New York, bind 7.
  • 2001 - En anden side af Jaco Pastorius
  • 2003 - Jaco Pastorius Big Band

Med Vejrudsigt

  • 1976 - Black Market
  • 1977 - Heavy Weather
  • 1978 - Mr. Gone
  • 1980 - Night Passage
  • 1982 - Weather Report
Forrige artikel Johannes Nider
Næste artikel Johann Peter Falck